کنترل و مانیتورینگ دما و رطوبت اتاق سرور
تهیه و تدوین: بخش تحقیق و توسعهی شرکت بهین رایانه نقشینه
تاریخ انتشار:
مقدمه
اتاق سرور، امروزه بخش جداییناپذیر بسیاری از صنایع و کسبوکارهاست. با مطالعهی موردی دیتاسنترها میتوان به اهمیت کنترل شرایط محیطی پیبرد. هزینههای خرابی در تجهیزات و پیامدهای ناشی از آن، در خوشبینانهترین حالت، تعمیر یا تعویض قطعات آسیبدیده را به دنبال دارد و درصورت وسعت حوادث، میتواند به بروز داونتایم(Down Time)، از دست رفتن اطلاعات، تخطی از تفاهمنامه سطح کیفی خدمات(SLA) و غیره منجر شود؛ بدیهی است به همین دلیل، حفظ تمامی شرایطی که موجب عملکرد درست تجهیزات میگردد، امری گریزناپذیر است. دو فاکتور مهم که مانیتورینگ و کنترل آنها در اتاق سرور آسانتر از سایر پارامترهاست، دما و رطوبت است.
دلایل و الزامات کنترل دما و رطوبت اتاق سرور
بیشتر قطعات الکترونیکی برای داشتن عملکردی مناسب، باید در بازهی دمای استاندارد تعریفشده قرار بگیرند؛ به همین دلیل کامپیوترها و تجهیزات شبکه که در ساختار آنها از همین قطعات الکترونیکی استفاده شده است، برای داشتن عملکرد درست و طول عمر استاندارد، به شرایط محیطی مشخصی نیاز دارند. بیان بازهی دقیق برای این شرایط، تابع فاکتورهای زیادی است که متناسب با طراحی و تجهیزات مورد استفاده، متغیر است؛ مثلاً میتوان به اندازهی اتاق سرور، تعداد رکها و طراحی آنها، تجهیزات مورد استفاده برای سرمایش و غیره اشاره کرد.
توصیههای عمومی، حفظ دما در بازهی 18 تا 27 درجهی سانتیگراد و حفظ رطوبت نسبی در بازهی 40 تا 60 درصد است؛ البته گفتنی است که این بازه برای دما و رطوبت بهینه نیست و با در نظر گرفتن پارامترهای مختلف، باید به حدود واقعی نزدیک شد. بیشتر مدیران ارشد دیتاسنترها در کنترل دما محتاط هستند؛ اما در بسیاری از موارد، به کنترل رطوبت دقت کافی نمیشود. رطوبت نسبی پایین در محیط دیتاسنتر، باعث بالا رفتن ضریب آسیبپذیری تجهیزات در برابر الکتریسیتهی ساکن میگردد و برعکس، افزایش بیش از حد رطوبت نسبی، باعث خراب شدن تدریجی تجهیزات میشود.
در کشور ما با در نظر گرفتن میانگین دما، در بسیاری از موارد از سیستمهای سرمایشیای استفاده میشود که موجب پایین آمدن رطوبت نسبی و خشک شدن هوای داخل دیتاسنترها میشود. لازم است در زمان طراحی دیتاسنترها با استفاده از اصول علمی، از روشهایی برای سرمایش استفاده شود که علاوه بر پایین آوردن دما، باعث خشک شدن بیش از حد هوا نیز نگردد.
طراحی و بهرهوری
موضوعی دیگر که گفتن آن ضروریست، افزایش بهرهوری و استفادهی بهینه از انرژی در اتاق سرور است. بالا بودن هزینهی سرمایش، طراحیهای نوینی در زمینهی اتاق سرور را به دنبال داشته است که با طراحی هوشمندانه از سرد کردن محیطهای غیر ضروری خودداری میکند و علاوه بر ایجاد ارزش افزوده، ضرورتها و مسئولیتهای زیستمحیطی را در نظر میگیرد. حفظ تعادل میان هزینههای حاملهای انرژی و شرایط محیطی بهینه برای بهدست آوردن بیشترین بهرهوری، هنر طراحان دیتاسنتر و اتاق سرور میباشد که امروزه تخصصی بسیار حرفهای است. در طراحیهای نوین سعی میشود با تغییر طراحی بخشهای الکترونیکی، این بازهی دمایی به حدود بالاتری میل کند تا هزینههای کنترل کاهش یابد.